Rebellie in de Gentse letteren: een podcastserie over rebelse verhalen uit, in en door de stad
Gent is een rebelse stad en er woont een weerspannig volkje. Dat is althans het typische imago van de Arteveldestad en haar Stroppendragers. Ook de literatuur heeft aan dat imago bijgedragen. Literaire teksten uit Gent schoppen regelmatig tegen de gevestigde orde en bevestigen of ondermijnen juist het rebelse imago van de stad. Journalist Marieke Martens gaat in deze serie in gesprek met onderzoekers van de vakgroep letterkunde aan de UGent over die relatie tussen Gentse literatuur en rebellie sinds de middeleeuwen.
Je kunt deze zes podcastafleveringen natuurlijk rustig thuis beluisteren, maar je kunt ook de stad in trekken want al die literaire rebellen hebben hun sporen nagelaten in de Gentse straten. Bij elke aflevering vind je een wandelroute die je langs de plekken die in de podcast worden besproken voert.
Meer informatie vind je op de website.
Aflevering 3: De rebelse jaren ‘60: zingende rebellen tijdens de Beelden- en Boekenstorm
De Beeldenstorm woedde in 1566 ook in Gent en literatuur was daarbij betrokken! Naast beelden werden er in dat jaar ook veel boeken vernietigd. Voorafgaande aan de geweldsuitbarsting werden er liederen met opstandige teksten in de Gentse straten gezongen. Dat verkennen we met prof. dr. Kornee van der Haven en prof. dr. Samuel Mareel.
De aflevering is te beluisteren via Spotify.
Gasten van deze week
Kornee van der Haven in professor vroegmoderne Nederlandse letterkunde. Zijn onderzoek is voornamelijk gericht op vroegmoderne lyriek en theater van de 17de en 18de eeuw en verkent de verwevenheid van literatuur, politiek, geweld en identiteit.
Deze podcastserie kwam tot stand dankzij financiële steun door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en het Maatschappelijk Valorisatiefonds van de UGent.